ПРО КУРС

ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ

«Фінансові технології»

Дисципліна «Фінансові технології» зорієнтований на формування в учасників навчального процесу необхід­них теоретичних знань та практичних навичок у сфері «ФінТех», які направлені на формування у майбутніх фахівців знань, навичок та умінь, які б забезпечували здатність ефективно та фахово використовувати одержані навики під час роботи. Дисципліна передбачає послідовне та систематизоване вивчення новітніх фінансових послуг, що надаються через мобільний телефон та соціальні мережі, нові додатки з управління особистими фінансами, застосування альтернативних способів платежів, пошук нових підходів у сфері p2p (peer-to-peer) кредитування, робота маркетплейсів та пошуку нових бізнес-моделей фінансового ринку, організація роботи інвестиційних платформ та платформ з колективного фінансування (краудфандинг), функціонування ФінТех у сфері B2B, функціонування ринку криптовалют та системи блокчейн, використання у сфері фінансових технологій штучного інтелекту, з’ясування сутності цифрової ідентифікації та біометрії, формування ФінТех-екосистеми.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1

ФІНАНСОВІ ТЕХНОЛОГІЇ У ТВОЇЙ КИШЕНІ АБО ЯК ЕЛЕКТРОННІ ДЕВАЙСИ ДОПОМАГАЮТЬ НА РИНКУ ФІНТЕХ

Тема 1. Додатки з управління особистими фінансами.
Слухач вивчить стартапи, які реалізовують свої мобільні та десктопні програми, що дозволяють стежити за рухами особистих коштів, отримувати докладні звіти та припущення про майбутні витрати на основі предикативного аналізу.

Тема 2. Фінансові послуги через мобільний телефон.
Студент зрозуміє, як телефон може стати квитком у світ фінансових послуг, як отримати доступ до фінансової інформації та інших мобільних фінансових послуг за допомогою мобільних додатків, навчиться проводити платежі та перекази за допо­могою телефону, використовувати систему PeyPal для здійснення операцій в мережі.

Тема 3. Фінансові послуги та соціальні мережі.
З’ясуємо мету та вивчимо методики аналізу профілів у соцмережах ФінТех-компаніями для подальшого скорингу та пропозицій персоналізованих послуг для потенційних клієнтів, як за допомогою чат-ботів побудувати довірливі стосунки між фінансовими провайдерами та споживачами, навчимось використовувати інтерактивні платформи для обслуговування клієнтів.

Тема 4. Альтернативні види платежів.
Навчимось використовувати платіжні термінали, з’ясуємо як працюють безконтактні та мобільні платежі, QR-платежі, електронні та цифрові гаманці, які операції проводять з крипто валютами, які правила впроваджені щодо електронних грошей в Європейському Союзі, проаналізуємо діяльність нових фінансових провайдерів електронних грошей.

Тема 5. Маркетплейс.
Дана тема дозволить познайомитись з небанківськими послугами кредиту­вання, вивчити принципи робити платформ прямого кредитування в форматі P2P та он-лайн балансового кредитування. Розглянути майданчик колективного фінансування (краудфандинг), як один з найбільш популярних майданчиків для отримання венчурного фінан­сування, що дозволяє інвесторам і стартаперам знайти один одного.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2

АНАЛІЗ НОВИХ ГРАВЦІВ ФІНАНСОВОГО РИНКУ

Тема 6. Нові бізнес-моделі.
Розглянемо основні платформи-агрегатори фінансових послуг, з’ясуємо їх впливу на трансформацію ринку продаж послуг. З’ясуємо чому маркетплейси, які фінансують малий та середній бізнес, пропонують мікрокредитування стають прямими конкурентами банків. Розглянемо нове партнерство банків та кредитних платформ із різними моделями: P2P і балансового кредитування.

Тема 7. Штучний інтелект на ринку Фінтех.
Вивчимо як використовують штучний інтелект для автоматизації банківських послуг, у контакт-центрах для відповіді на клієнтські запитання, перекладу на різні мови, покращення сервісу, у ФінТех-проєктах управління фінансами. Проаналізуємо застосування штучного інтелекту для попередження та виявлення шахрайства.

Тема 8. В2В Фінтех.
У ході курсу з’ясуємо чому компанії шукають нові ринки/канали збуту продукції. В наслідок чого з’являються нові бізнес-стратегії, такі як B2B2C, що допомагають виробникам задовольнити потреби споживачів. Розглянемо окремий напрямок Фінтеху, який розв’язує проблеми розрахунків і обміну даними в бізнесі. Вивчимо тренди щодо розробки смартконтрактів на основі блокчейну.

Тема 9. Цифрова ідентифікація та біометрія.
Розглянемо як проводиться ідентифікація та підтвердження особи користувача. Які існують види цифрової ідентифікації на основі біометричних даних. Як використовують уніфіковані біометричні інтерфейси для нових цифрових фінансових рішень. Проаналізуємо інтерфейси програмування додатків (API). З’ясуємо чому відкриття API банками спростило розробку нових продуктів та послуг ФінТех-компаніям.

МЕТА ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ

Мета дисципліни «Фінансові технології» полягає в формуванні в учасників навчального процесу необхідних теоретичних знань та практичних навичок у сфері «ФінТех», які направлені на формування у майбутніх фахівців знань, навичок та умінь, які б забезпечували здатність ефективно та фахово використовувати одержані навики під час роботи. Дисципліна передбачає послідовне та систематизоване вивчення новітніх фінансових послуг, що надаються через мобільний телефон та соціальні мережі, нові додатки з управління особистими фінансами, застосування альтернативних способів платежів, пошук нових підходів у сфері p2p (peer-to-peer) кредитування, робота маркетплейсів та пошуку нових бізнес-моделей фінансового ринку, організація роботи інвестиційних платформ та платформ з колективного фінансування (краудфандинг), функціонування ФінТех у сфері B2B, функціонування ринку криптовалют та системи блокчейн, використання у сфері фінансових технологій штучного інтелекту, з’ясування сутності цифрової ідентифікації та біометрії, формування ФінТех-екосистеми.

ЗАВДАННЯ ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ

У процесі вивчення дисципліни «Фінансові технології» передбачається вирішити наступні завдання:

  • вивчити та краще зрозуміти сутність та призначення фінансових технологій та фінансових інструментів на діджиталізованому фінансовому ринку;
  • сформувати комплексне розуміння взаємозв’язків суб’єктів та об’єктів фінансового ринку та можливостей використання ними сучасних фінансових технологій;
  • сформувати практичні навички та вміння щодо проведення операцій на фінансовому ринку та ефективного управління фінансовими ресурсами;
  • визначити потреби споживачів у новітніх фінансових інструментах у конкретних ситуаціях та можливості задоволення цих потреб;
  • розвити навики порівняльного аналізу у визначенні конкурентних переваг і недоліків окремих фінансових інструментів та технологій;
  • сформувати навики економічно обґрунтованого порівняння фінансових технологій та інструментів;
  • свідомого їх вибору, необхідного споживачу, у кожній конкретній ситуації;
  • визначити роль держави у підтримці та просуванні фінансових технологій на ринку;
  • визначити основні напрями державної політики в галузі регулювання фінансових технологій, які виникають на фінансовому ринку.

КОМПЕТЕНТНОСТІ ФОРМУВАННЯ КОТРИХ ЗАБЕЗПЕЧУЄ ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ:

  • Здатність використовувати фундаментальні закономірності розвитку фінансів, банківської справи та страхування у поєднанні з дослідницькими і управлінськими інструментами для здійснення професійної та наукової діяльності.
  • Здатність використовувати теоретичний та методичний інструментарій для діагностики і моделювання фінансової діяльності суб’єктів господарювання.
  • Здатність оцінювати дієвість наукового, аналітичного і методичного інструментарію для обґрунтування управлінських рішень у сфері фінансів, банківської справи та страхування.
  • Здатність розробляти технічні завдання для проектування інформаційних систем у сфері фінансів, банківської справи та страхування.

ПЕРЕДУМОВИ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ

Дисципліна «Фінансові технології» тісно пов’язаний з іншими економічними дисциплінами, які вивчались на базовому рівні вищої освіти: «Мікроекономіка», «Макроекономіка», «Фінанси», «Гроші та кредит», «Фінансовий ринок». Знання та навички, набуті студентами в процесі вивчення цих дисциплін, є базою для вивчення питань, що стосуються функціонування та технологій, що використовуються на фінансовому ринку.

РЕЗУЛЬТАТИ НАВЧАННЯ

  • Знати на рівні новітніх досягнень основні концепції і методології наукового пізнання у сфері фінансів, банківської справи та страхування.
  • Вміти застосовувати інноваційні підходи у сфері фінансів, банківської справи та страхування та управляти ними.
  • Застосовувати управлінські навички у сфері фінансів, банківської справи та страхування.
  • Здійснювати діагностику і моделювання фінансової діяльності суб’єктів господарювання.
  • Застосовувати поглиблені знання в сфері фінансового, банківського та страхового менеджменту для прийняття рішень.
  • Обґрунтувати вибір варіантів управлінських рішень у сфері фінансів, банківської справи та страхування та оцінювати їх ефективність з урахуванням цілей, наявних обмежень, законодавчих та етичних аспектів.
  • Оцінювати ступінь складності завдань при плануванні діяльності та опрацюванні її результатів.